Glutén nélkül az élet...

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…”

Ez okozta a legnagyobb fejtörést. Kenyér nélkül éhes maradok, nekem szendvics AZ kell. Nem voltak szimpatikusak a tartósított, vákuumcsomagolt gluténmentes változatok, sem a speciális, pékségekben sütött ilyen-olyan adalékanyaggal előállított gluténmentes csodák. Száraz, mű ízű, fura szagú…

Próbálgattam, keresgéltem és a nosalty.hu oldalon rábukkantam egy receptre. Hála a beküldőnek, mert ez tényleg nem jelent megalkuvást: az íze, az állaga kifogástalan. Nem fulladsz meg tőle, nem kell melegítgetned, hogy ehető legyen, egyszerűen finom.

Ja, és mielőtt azt gondolnád, hogy másra sincs időm munka és család mellett, mint kenyeret sütögetni, akkor tévedsz. Ez is munka volt: beilleszteni a hétköznapokba a kenyérsütést.  Összehoztam azzal, hogy míg készítem a vacsorát, bekeverem a tésztát és míg vacsorázunk kisül a kenyerem.

Íme a recept:

25 dkg Schar Mix B liszt (én ebből csinálom, de jó a Barbara gluténmentes liszt is)

2 dkg élesztő

3,4 dl tej

2 dkg cukor

1 dkg só

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel, a cukorral és 2 ek. liszttel robotgéppel csomómentesre kikeverjük, majd 15 percet állni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a maradék lisztet, amit előzőleg összekevertünk a sóval, majd a maradék tejet. Ismét robotgéppel keverjük simára. A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük és ismét állni hagyjuk 15 percet. Ezt követően 45 percig sütjük 180 fokon, előmelegített sütőben.  Én a képen látható kenyérformában sütöm, amit kibélelek sütőpapírral. Nekem 160 fokra vissza kellett vennem a sütőt, mert így egyenletesebben sült át a kenyér.

Dupla adagnyi hozzávalókkal egy kilós kenyér is süthető, ugyanilyen kifogástalan állagú és ízű lesz!

Tényleg nagyon finom és puha marad, ha marad…

kenyerem2

Frissen sütve!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!