Glutén nélkül az élet...

Köszönöm, de ne sajnáljatok! Ja, és sznob sem vagyok!

eleg Én mindössze négy hónapja diétázom, de ilyen rövid idő alatt is érdemes csemegézni az emberi hozzáállás kifogyhatatlan tárházából.

A két évig tartó „nem tudjuk mi történik Önnel” periódusban több diétát kellett kipróbálnom. Volt, hogy zöldségeket és gyümölcsöket nem ehettem, volt, hogy a fehér lisztet kellett mellőznöm, volt, hogy a tejtermékeket, volt, hogy a zsiradékokat.  Nekem is tele volt már a hócipőm ezekkel, de társaságban előfordult néhányszor ez a kedves kérdés: „Most éppen mit nem eszel meg?”

Rém kedves vagy! Tudd meg, felfalnék mindent, ami előttem van, csak nem itt akarok kifeküdni a gyomorgörcstől. Ha tudom, hogy valaki allergiás valamire és zajlik a kivizsgálása, akkor én nem tuszkolok bele semmit. Meghagyom a döntését és főleg nem sznobozom le. Miért nem lehetnek toleránsak az emberek, miért kell tukmálni, megsértődni?

Amikor aztán végre körvonalazódott a „glutén-mumus”ez volt a sztár mondat: „Ezt múltkor még megetted!” Hát bizony bizony, akkor is búzaliszttel készült meg most is. Csak egyszer látnál feldagadva, többet nem kínálgatnál. Ez az értetlen típus.

Aztán van a tudományos típus, aki szeretné tudni a kémiai hátterét a dolgoknak és azt, hogy a gluténban lévő gliadin hogyan lép kapcsolatba a vele szemben képződő ellenanyaggal – emésztés – felszívódás – mindent. Zavarba hoz, hogy nem ismerem az antitesteket, majd megmagyarázza, hogy nem lesz ez midig így, hamarosan elmúlik. Bólogatok és témaváltást eszközölök…

Aztán van a sajnálkozó, aki a búza, árpa, zab, rozs mellőzése hallatán halálra sápad és nyafogva felsipákol: „Jaj, akkor te most mit eszel?” Mit ennék? Sz@rt kaviccsal. Mintha nem lenne más alternatíva és ő is naponta egy-egy marékkal enne csak ebből a négy gabonából és ez jelentené az életben maradást. Ha meg azt mondom, hogy grillcsirkét rizi-bizivel, megint ájuldozik, hogy „Azt megeheted?” Búza, árpa, zab, rozs – Te melyiket használod hozzá a négy közül?

Amin egyenesen felháborodtam, az egy fagyizónál történt. Udvariasan megkérdeztem, melyik fagyi gluténmentes. Az eladó hátrament megkérdezni, de így: „EZ is egy paleós!” Hát egyrészt nem vagyok „EZ”, másrészt pedig, ha „paleós” lennék, mitől lennék másabb, mint a többiek. Nem divatból csinálom, hanem muszájból, de amúgy is, semmi közöd hozzá.

Fel nem foghatom, ha valaki diszkréten kezeli a „baját” miért kell lesznobozni, csak mert nem fogad el valamit vagy az összetevőket böngészve apró betűket olvas. Válogatósnak és kényeskedőnek beállítani, mikor a másiknak fogalma sincs arról, mi zajlik a háttérben.

A glutén intoleranciám, engem toleranciára nevel. Attól, hogy nem írom ki a homlokomra, még allergiás vagyok és ha kérdezel szívesen beszélgetek Veled, de elsősorban az a fontos, hogy nyitott legyél és elfogadó. Akkor én is megnyílok és elmesélem, hogy nem olyan szörnyű az életem, hiszen megy a gluténmentes eszem-iszom és a sport minden mennyiségben!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!