A két évig tartó „nem tudjuk mi történik Önnel” periódusban több diétát kellett kipróbálnom. Volt, hogy zöldségeket és gyümölcsöket nem ehettem, volt, hogy a fehér lisztet kellett mellőznöm, volt, hogy a tejtermékeket, volt, hogy a zsiradékokat. Nekem is tele volt már a hócipőm ezekkel, de társaságban előfordult néhányszor ez a kedves kérdés: „Most éppen mit nem eszel meg?”
Rém kedves vagy! Tudd meg, felfalnék mindent, ami előttem van, csak nem itt akarok kifeküdni a gyomorgörcstől. Ha tudom, hogy valaki allergiás valamire és zajlik a kivizsgálása, akkor én nem tuszkolok bele semmit. Meghagyom a döntését és főleg nem sznobozom le. Miért nem lehetnek toleránsak az emberek, miért kell tukmálni, megsértődni?
Amikor aztán végre körvonalazódott a „glutén-mumus”ez volt a sztár mondat: „Ezt múltkor még megetted!” Hát bizony bizony, akkor is búzaliszttel készült meg most is. Csak egyszer látnál feldagadva, többet nem kínálgatnál. Ez az értetlen típus.
Aztán van a tudományos típus, aki szeretné tudni a kémiai hátterét a dolgoknak és azt, hogy a gluténban lévő gliadin hogyan lép kapcsolatba a vele szemben képződő ellenanyaggal – emésztés – felszívódás – mindent. Zavarba hoz, hogy nem ismerem az antitesteket, majd megmagyarázza, hogy nem lesz ez midig így, hamarosan elmúlik. Bólogatok és témaváltást eszközölök…
Aztán van a sajnálkozó, aki a búza, árpa, zab, rozs mellőzése hallatán halálra sápad és nyafogva felsipákol: „Jaj, akkor te most mit eszel?” Mit ennék? Sz@rt kaviccsal. Mintha nem lenne más alternatíva és ő is naponta egy-egy marékkal enne csak ebből a négy gabonából és ez jelentené az életben maradást. Ha meg azt mondom, hogy grillcsirkét rizi-bizivel, megint ájuldozik, hogy „Azt megeheted?” Búza, árpa, zab, rozs – Te melyiket használod hozzá a négy közül?
Amin egyenesen felháborodtam, az egy fagyizónál történt. Udvariasan megkérdeztem, melyik fagyi gluténmentes. Az eladó hátrament megkérdezni, de így: „EZ is egy paleós!” Hát egyrészt nem vagyok „EZ”, másrészt pedig, ha „paleós” lennék, mitől lennék másabb, mint a többiek. Nem divatból csinálom, hanem muszájból, de amúgy is, semmi közöd hozzá.
Fel nem foghatom, ha valaki diszkréten kezeli a „baját” miért kell lesznobozni, csak mert nem fogad el valamit vagy az összetevőket böngészve apró betűket olvas. Válogatósnak és kényeskedőnek beállítani, mikor a másiknak fogalma sincs arról, mi zajlik a háttérben.
A glutén intoleranciám, engem toleranciára nevel. Attól, hogy nem írom ki a homlokomra, még allergiás vagyok és ha kérdezel szívesen beszélgetek Veled, de elsősorban az a fontos, hogy nyitott legyél és elfogadó. Akkor én is megnyílok és elmesélem, hogy nem olyan szörnyű az életem, hiszen megy a gluténmentes eszem-iszom és a sport minden mennyiségben!