1908. Ez az az év, amikor először ünneplik az Anyák napját, ez az az év, amikor a Ford cég gyártani kezdi a T-modellt, ebben az évben alapítják meg a General Motors amerikai autógyárat. Ennyi különlegesség közepette sem törpül el az a tény, hogy ekkor sülnek ki a világon az első kakaós csigák, a Pest megyei kis falu egyik kemencéjében.
Pösch Mór gödi cukrászmester 1908-ban, a 33. születésnapjára szerette volna meglepni barátait valami különleges édességgel, amiből aztán került a cukrászdai sütemények mellé is. Az eredeti nevén csokoládés tekerge hatalmas sikert aratott, népszerűsége, azóta is töretlen. Készítik fahéjasan, diósan, de a legnépszerűbb a kakaós változata maradt.
A gluténmentes étrend bevezetésekor rögtön az villant át az agyamon, hogy jaj, csak a kedvencekről ne kelljen lemondani. Ne kelljen azt mondani, hogy ilyet soha többé nem ehetek. Idővel azonban nem elégedtem meg a közel azonos ízekkel. Nálam a gluténmentes receptek gyűjtése addig tart egy-egy ételre vonatkozóan, míg azt nem sikerül megtalálnom, ahol nincs alku, nincs beletörődés, nem „hasonlít” az ízvilág, hanem olyan, mint az eredeti. Néha hosszú ez a folyamat, de megéri!
Megosztom veletek a kakaós csiga gluténmentes változatának receptjét, nálam ő a nyerő:
25 dkg túró
25 Schar Mix B liszt
0,5 dl tej
1 ek. zsír
10 dkg porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
csipet só
Töltelék:
2 ek. olvasztott vaj
4 púpos ek. cukor
2 ek. cukrozatlan kakaópor
A túrót és a porcukrot robotgéppel összekeverem, lassanként hozzáadom a tejet és a zsírt. Ezután már kézzel dolgozom bele a szódabikarbónával és sóval kevert lisztet. A tésztát lisztezett szilikonos nyújtólapon nyújtom téglalap alakúra és megkenem az olvasztott vajjal. Egyenletesem megszórom a kakaós porcukorral és a szilikonos nyújtólapot megemelve tekerem fel a tésztát csigába. A kb. egy ujjnyi vastagságú szeleteket, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsülnek. Fontos, hogy ne piruljanak meg a csigák, inkább kicsit fehérek maradjanak.
A túrótól eszméletlenül könnyű és lágy lesz. A fa nyújtólapot nem javaslom, mert nem lehet szépen feltekerni.
Két adagot szoktam csinálni, egy adag kakaósat és egy adag fahéjasat. Gyorsan megvan, nem kell dagasztani, nem kell gyúrni, de mégis nagyon finom!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: