Glutén nélkül az élet...

Profi sportolók gluténmentes diétái

djokovicNem áll meg az élet, ha kiderül, hogy kerülnöd kell a glutént. Még akkor sem, ha profi sportoló vagy, vagy csak intenzíven edzel. Ha azonban nem vagyunk ínyencek, vagy nehezen barátkozunk idegen ízekkel nem egyszerű változatosan és jól étkezni.

Számos tapasztalat cáfol rá arra, hogy bármiben is gátolná a teljesítményt a búza, árpa, zab, rozs hiánya a táplálkozásban. Egy dolgot emelnek ki az élsportolók világában is, ami nagyon fontos: a „hagyományos” gabonákból származó energiát máshonnan, de pótolni kell. A barna rizs, a kukorica, quinoa, amaránt, hajdina, köles tökéletes helyettesítők – tartja a szakirodalom, más kérdés, hogy én speciel ezek közül a kukoricát bírom megenni.

A legnehezebb a tészták kiváltása. A kukoricalisztből készült tészták, – azért valljuk be – nem hozzák azt az ízélményt, mint glutént tartalmazó társaik. Szívfájdalom, de ez van! Nálam a rizs lett a befutó, mint lassan felszívódó szénhidrátforrás, intenzív napokon tökéletesen érezhető a hatása.

A gluténmentes zabpehely szintén kiváló hatásfokkal működik és zabkása készítésekor az eleve édeskés íze miatt még cukrot sem kell használni.

De lássuk, mit mondanak a profik!

Sabine Lisicki (tenisz) a halra esküszik, mint kiváló cink és nyomelem forrásra. Andrea Henkel (biatlon) egyszerűen csak kiváltja a megszokott kedvenceit gluténmentes változatokkal, legyen az energiaszelet vagy a megszokott hétköznapi étkezés. Novak Djokovic (tenisz) gluténmentes diétájában a sajtnak és a paradicsomnak sincs helye. Ők azok a sportolók, akikről rendszeresen lehet olvasni, mert gluténmentes étrendjük nemcsak a tüneteiket szüntette meg, de teljesítményükben is pozitív változásokat idézett elő. Djokovicnak könyve is jelent meg, ő nagyon magas színvonalú szakmai stábbal felvértezve változtatott gyökeresen étkezési szokásain. Olyan szigorúan veszi a gluténmentes étkezést, hogy utazásai alkalmával is saját konyhát rendeztet be és inkább ott készülnek a finomságok. Nála a glutén ugyanis krónikus fáradtságot, levertséget idéz elő, ez pedig a mérkőzések alkalmával óriási hátrányt jelent.

A profikkal dolgozó természetgyógyászok a tejet és a cukrot is száműzték a sportolók étrendjéből. A tej lebontása a felnőtt szervezet számára ugyanis már komoly próbatétel. Kifejezetten figyelnek viszont a megfelelő szénhidrátforrásra, mert ez nélkülözhetetlen az intenzív edzések alkalmával. Ha túl kevés a szénhidrát az szintén okozhat teljesítménycsökkenést, ezért javasolják a rizs, a sütőtök, a lencse és a hajdina fogyasztását, a gyümölcsök közül pedig az avokádó a tuti befutó.

Vannak, akik az érintett sportolók látványos fejlődését látva térnek át a gluténmentes diétára. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy éppen ez segít. Sokan esnek abba a hibába, hogy a gluténmentes étrendet használják fogyókúraként, ráadásul úgy, hogy a mellőzött energiaforrásokat nem pótolják. Ezzel éppen ellenkező hatást érnek el, mert nem nő, hanem csökken a teljesítményük.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Viktoria Torok says:

    Jó néz ki egy ilyen cikk után egy Nestlé reklám…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!