Számos tapasztalat cáfol rá arra, hogy bármiben is gátolná a teljesítményt a búza, árpa, zab, rozs hiánya a táplálkozásban. Egy dolgot emelnek ki az élsportolók világában is, ami nagyon fontos: a „hagyományos” gabonákból származó energiát máshonnan, de pótolni kell. A barna rizs, a kukorica, quinoa, amaránt, hajdina, köles tökéletes helyettesítők – tartja a szakirodalom, más kérdés, hogy én speciel ezek közül a kukoricát bírom megenni.
A legnehezebb a tészták kiváltása. A kukoricalisztből készült tészták, – azért valljuk be – nem hozzák azt az ízélményt, mint glutént tartalmazó társaik. Szívfájdalom, de ez van! Nálam a rizs lett a befutó, mint lassan felszívódó szénhidrátforrás, intenzív napokon tökéletesen érezhető a hatása.
A gluténmentes zabpehely szintén kiváló hatásfokkal működik és zabkása készítésekor az eleve édeskés íze miatt még cukrot sem kell használni.
De lássuk, mit mondanak a profik!
Sabine Lisicki (tenisz) a halra esküszik, mint kiváló cink és nyomelem forrásra. Andrea Henkel (biatlon) egyszerűen csak kiváltja a megszokott kedvenceit gluténmentes változatokkal, legyen az energiaszelet vagy a megszokott hétköznapi étkezés. Novak Djokovic (tenisz) gluténmentes diétájában a sajtnak és a paradicsomnak sincs helye. Ők azok a sportolók, akikről rendszeresen lehet olvasni, mert gluténmentes étrendjük nemcsak a tüneteiket szüntette meg, de teljesítményükben is pozitív változásokat idézett elő. Djokovicnak könyve is jelent meg, ő nagyon magas színvonalú szakmai stábbal felvértezve változtatott gyökeresen étkezési szokásain. Olyan szigorúan veszi a gluténmentes étkezést, hogy utazásai alkalmával is saját konyhát rendeztet be és inkább ott készülnek a finomságok. Nála a glutén ugyanis krónikus fáradtságot, levertséget idéz elő, ez pedig a mérkőzések alkalmával óriási hátrányt jelent.
A profikkal dolgozó természetgyógyászok a tejet és a cukrot is száműzték a sportolók étrendjéből. A tej lebontása a felnőtt szervezet számára ugyanis már komoly próbatétel. Kifejezetten figyelnek viszont a megfelelő szénhidrátforrásra, mert ez nélkülözhetetlen az intenzív edzések alkalmával. Ha túl kevés a szénhidrát az szintén okozhat teljesítménycsökkenést, ezért javasolják a rizs, a sütőtök, a lencse és a hajdina fogyasztását, a gyümölcsök közül pedig az avokádó a tuti befutó.
Vannak, akik az érintett sportolók látványos fejlődését látva térnek át a gluténmentes diétára. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy éppen ez segít. Sokan esnek abba a hibába, hogy a gluténmentes étrendet használják fogyókúraként, ráadásul úgy, hogy a mellőzött energiaforrásokat nem pótolják. Ezzel éppen ellenkező hatást érnek el, mert nem nő, hanem csökken a teljesítményük.