Hogy mi a titka a jó kenyérnek? „Elsősorban a jó liszt, másodsorban a pék becsülete!” – mondta egy európai hírű, komáromi pékmester.
Jó gluténmentes lisztet találni, hát, hm, hogy is mondjam… Folyamatos a kísérletezés, melyik liszt, milyen arányban, milyen másikkal kombinálva adja a tökéletes alapot a recepthez. Azt az ízérzést keressük, mikor még a gluténmentesség előtti békeidőkben beleharaptunk a friss kenyérbe. Ezzel nem valószínű, hogy találkozunk még valaha, de remekül tudunk közelíteni hozzá.
A pékek mi magunk vagyunk és a sütés-főzés ellen kézzel-lábbal tiltakozó sorstársunk is hamarosan rákap a kenyérsütésre. Aki ugyanis elkezdi a gluténmentes étrendet, annak elsőként a kenyérsütés okoz fejtörést, amennyiben nem vásárlással oldja meg a hiányát. A készen kapható, tartósítószertől duzzadó, morzsálódó, fura ízű és szagú kenyerek helyett folyamatosan keressük az „igazihoz” legközelebb állót. A „pék becsülete” éppen a fortélyok ismeretét jelenti, a folyamatos tanulást, amivel eléri, a tökéletes arányokat, a tökéletes módszereket, kitapasztalja a kelesztési és sütési időket, hogy a tudásához mérten a legjobb kenyeret süsse.
Nagyanyáink titkos receptjeiből kiderül, hogy állagában és minőségében jobb kenyeret kapunk, ha különböző liszteket keverünk. Az egyiktől mattabb, a másiktól fényesebb a kenyér felülete. A jó kovász, akár 3-6 órán keresztül is érlelődik, ellenben a mi élesztős futtatásainkkal és 15 perces pihentetéseinkkel.
Csippentve a múltból és a komáromi pékmester szavaiból álljon itt egy recept, legújabb kísérletem eredménye, amiben többféle lisztet használtam és hozzáadtam szerény fortélyaimat is:
Hozzávalók 50 dkg-os kenyérhez:
125 g Schar Mix B liszt
125 g Nutri Free Mix Per Pane
2 ek Barbara burgonyapehely
1 ek cukor
½ Budafoki friss élesztő
3,4 dl víz
1 ek zsír
só
Az élesztőt 1 dl vízzel, az 1 evőkanál cukorral és 2 evőkanál lisztkeverékkel robotgép segítségével alaposan összekeverjük. 15 percig pihentetjük, addig a maradék liszthez hozzáadjuk a sót és a burgonyapelyhet. A megkelt alaphoz folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a többi lisztet és vizet, végül a zsírt. Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, majd így is kelesztjük még 10-15 percig. 160 fokon 40-50 percig sütjük. Szépen szeletelhető, nem morzsálódó másnap is finom kenyeret kapunk.
Azoknak ajánlom, akik kezdők vagy nem szeretnek sok időt konyhai pepecseléssel tölteni, de mégis szeretnek finomat enni!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: