Jó néhány külföldi szakirodalmat áttekintve egybehangzó vélemény az, hogy mind a cölákiás mind a nem cöliákiás gluténszenzitivitással élők körében javasolt vitaminok vagy étrend-kiegészítők szedése.
Mivel sok esetben felszívódási zavarral is párosul a glutén által kiváltott tünet együttes, vitamin-, ásványi anyag- illetve nyomelem – hiányok is kialakulhatnak a szervezetben.
Számos példa van arra, hogy hónapok vagy évek telnek el, mire az orvos vagy maga a páciens rájön a problémák okára és elkezdődik a gluténmentes diéta. Addigra azonban a szervezet már sokszor kerül vitaminhiányos állapotba, ami további tüneteket idézhet elő vagy felerősíti a meglévőket.
A gluténmentes diéta bevezetésével pedig sokszor kerüljük az olyan korábban fogyasztott élelmiszereket, amikbe „adalékanyagként” már eleve vitaminokat kevertek (pl. egyes kenyérfélék, joghurtok).
Nyilvánvaló, hogy a hiányállapotokat megszüntetni hosszabb folyamat eredménye. Szembe kell nézni azzal is, hogy egyes vitaminok napi ajánlott mennyiségét képtelenség a táplálékkal együtt bevinni a szervezetbe. Ezért javasoltak a gyümölcs vagy zöldségkoncentrátumokat tartalmazó étrendkiegészítők, vitaminkészítmények. Fontos, hogy jól nézzünk utána az összetevőknek. Az igazán jó készítmények csak természetes alapanyagokból állnak és eleve semmilyen allergént nem tartalmaznak.
Azt tudni kell, hogy bizonyos vitaminok túladagolása kifejezetten káros lehet. Krónikus vitaminhiány esetében nyilván orvosi segítségre van szükség, de ahhoz, hogy ezt megelőzhesd érdemes tudatosan felépíteni az étrendedet. Szembe kell nézni azzal, hogy a gluténmentes diéta nem merül ki a gluténmentes termékek fogyasztásában, hanem tudatos táplálkozástervezést is magában kell foglalnia.
A következőkben azokról a vitaminokról, ásványi anyagokról olvashatsz, amelyek hiánya a leggyakoribb a cöliákiás és a nem cöliákiás gluténszenzitivitással élők szervezetében. Ezek rendszeres bevitelére fokozottan érdemes figyelni!
B6 vitamin
A legtöbb, gluténmentes étrendet követő embernél a leggyakoribb a B6 vitamin hiánya. Ennek a vitaminnak szerepe van a vércukor szint szabályozásában, segíti a vér oxigénellátását, fenntartja a normális idegi funkciókat, segít a fertőzések elleni védekezésben.
B6 vitamin források: csicseriborsó, tonhal, lazac, csirkemell, banán
Folsav
A folsavnak a sejtképzésben van elengedhetetlen szerepe. Nagyon sok hagyományos glutén tartalmú étel tartalmaz hozzáadott folsavat, éppen ezért a diéta során figyelni kell a fokozottabb bevitelre.
Folsav források: spenót, spárga, kelbimbó, zöldborsó, brokkoli, mogyoró
D vitamin
A gluténmentes diétát tartók között extrém magas a D vitamin hiánnyal küzdők száma. Nem a Nap az egyedüli és kizárólagos D vitaminforrás, bár sajnos kevés az olyan táplálék, ami eredendően tartalmazza.
D vitamin források: kardhal, vörös lazac, tojás sárgája, egyes gluténmentes joghurtok és narancslevek tartalmaznak még hozzáadott D vitamint
Kalcium
A kalcium bevitel azért nehézkes, mert a glutén szenzitivitáshoz gyakran társuló laktózintolerancia miatt sokan kerülik a tejtermékeket. Amennyiben ez Téged is érint, ne aggódj vannak lehetőségek a pótlásra.
Kalcium források: tejtermékek, tofu, hal, gluténmentes zabpehely
Vas
A vashiány és vérszegénység sok esetben a cöliákia tipikus velejárója. Egy tanulmány arra világított rá, hogy a vérszegénységgel küzdők esetében sokkal durvábbak voltak a vékonybél elváltozásai mint a kóros hasmenéses állapotban szenvedők esetében. Különösen fontos tehát a vas pótlása és azok számára, is létezik alternatíva, akik húst nem fogyasztanak.
Vasforrások: marha hús, pulyka, osztriga, szója, hüvelyesek pl. lencse,
B12 vitamin
A B12 vitamin hiánya zavarokat okozhat az idegrendszer és az anyagcsere működésében. Idegesség, ingerlékenység a tipikus hiánytünet. Kizárólag állati termékekben található húsokban, tejtermékekben, ezért a vegetáriánusok körében gyakori, hogy problémákat okoz.
B12 vitamin források: húsok, halak (lazac), tejtermékek különösen a kemény sajtok
B1vitamin (tiamin), B2 vitamin (riboflavin), B3 vitamin (niacin)
Ezek a vitaminok felelősek a táplálék energiává alakításáért. Ezeket a vitaminokat sok esetben a gabonák mellé, adalékanyagként adják hozzá a pékárukhoz, éppen ezért alakulhat ki hiánya a gluténmentes diéta mellett.
B1 vitamin források: zöldbab, burgonya, cukkin
B2 vitamin források: tejtermékek, húsok, szója
B3 vitamin források: szárnyas húsok, halak, tejtermékek, portobello gomba, tök, cukkini, földimogyoró, bab
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: