Glutén nélkül az élet...

Gluténmentesen kell étkeznünk – 5 kérdés, ami tuti kiveri a biztosítékot, ha felteszed nekünk

„Csak egy falat? Ennyitől nem lehet bajod!”

Ááááá! Mondom, hogy NEM eszem! Egy falatot sem! Fogalmam sincs, hogy a fulladásig történő dagadásomat vagy a hasmarsomat pontosan hány mikrogramm fogja kiváltani. Bocsi, de nem kockáztatok!

Szülinap, családi, rokoni, baráti összejövetel: „Jaj, bocsi, mindig elfelejtem, hogy te nem ehetsz!”

Jogos, nem írom ki a homlokomra, hogy nap mint nap olvasgassad. De már tudod, milyen régóta diétáznom kell, naponta találkozunk. Amikor a meghívottakat tervezgeted soha, de soha nem ugrik be? Az Aldiban 79 forint a kukoricapehely. Szóval, nem pénzkérdés, csak figyelmesség.

„Miben is van az a glutén?  Laktózmentes tejet akkor ihatsz, ugye?”

A totális képzavar és őskáosz. Aki sok mindenről hall, de nem igazán figyel semmire. Kezdjük elölről, bár az összes közös kajálásunk alkalmával, mint egy papagáj ismétlem: búza, árpa, zab, rozs gabonákban található fehérje a glutén. Minden, ami ezekből készül keményítő, adalékanyag nem fogyasztható. A laktóz tejcukor, azt tök más. Van még kérdés?

„Minek fogyózol?”

Jaj, neeee! Amúgy ha fogyóznék, miért fájna Neked? Ez nem fogyókúra, ez étkezési szabály, hogy ne legyen panaszom. Van, aki vérnyomáscsökkentőt szed, valakinek szívgyógyszere van, nekem gluténmentesen kell étkeznem. Ennyi!

„Hogy bírod?”

Mit? Mit kell bírni? Amikor előttem falod a kakaóscsigát vagy mártogatod a fánkot a lekvárba, hidd már el, nem érzem azt, hogy legszívesebben kitépném a kezedből és felzabálnám. A sportban szokták mondani: „Minden fejben dől el.” Ez is. Nézd csak, mi ilyen kis sütikéket falatozunk, igaz otthon sütjük magunknak. Na, hogy bírod?

csokis süti  fánk  hólabda   torta 

Bokréta Veronika gluténmentes finomságai (Forrás: http://www.glutenmentesovezet.hu/sutemenyek-edessegek/)

“Tényleg fogyasztanak a gluténmentes kaják?”

6Dehogy fogyasztanak, be ne dőlj!

Tisztázzuk valamit a legelején! A gluténmentes diéta egyrészt egy elemi étkezési szabály azoknak, akiknek orvos ezt előírta tüneteik megszüntetésére. Másrészt lehet önkéntes vállalás is azok számára, akiknek nincs kimutatható, azaz laboreredményekkel, egyéb vizsgálati dokumentumokkal bizonyítható érzékenysége MÉGIS jobban érzik magukat a gluténmentes ételek fogyasztásától. Egyik esetben sincs szó arról, hogy a gluténmentes étrend a fogyókúrás életmód egyik alternatívája lenne.

Attól, hogy Miley Cyrus vagy Oprah Winfrey váltig állítják, hogy ettől fogytak még igazuk is lehet, lássuk, hogy miért. Alapvetően semmi olyan összetevője nincs a gluténmentes élelmiszereknek, ami a fogyást segítené elő. A gluténmentes életmódnak sem, bár én tudok néhányat: ha lusta vagyok kenyeret sütni és nem ízlik a bolti, ugrott a szénhidrátbevitel. A kakaós csigák, túrós batyuk és fánkok nem kísértenek nassolásra, mert nem sorakoznak a munkahelyi büfében gm változatban. A strandon sem dobok be egy lángost, sőt hambit sem, a sült krumpli is necces, ha nem vállalják a külön zsiradékban sütést. Ugye mennyi szénhidrátot megspóroltam?

Tehát a fogyás, ami bekövetkezik maximum az impulzív evések, szénhidrátbevitelek csökkenése miatt történik meg, nem pedig azért, mert a gm lisztek fogyasztanának. Ha valaki fogyókúrába kezd, akkor is a szénhidrátbevitelt igyekszik csökkenteni, ami az első időszakban látványos testsúlycsökkenést eredményezhet.

A gm lisztekbe nem kevertek fogyasztószert, a gm lisztek nem ezért jók, nem emiatt használjuk őket.  Mióta gluténmentesen eszem nem akarok minden étkezés után ráborulni az íróasztalra és nem fújódok lufiként a lisztes ételektől. A legmesésebb pedig, hogy a szüléssel egyenértékű görcsök is megszűntek és allergiás rohamok sem törnek rám. Fogyni egy dekát nem fogytam, inkább a diéta elején magamra szedtem kb. 4-5 kilót, így teljesen normál testalkatom van.

Én azt vallom, hogy aki fogyózni akar, kiegyensúlyozott (mindenből mértékkel) táplálkozás mellett mozogjon sokat és rendszeresen, a divatdiétáknak pedig ne dőljön be! Nincs olyan módszer, ami egységes hatásfokkal működik és mindenkinek használ. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagál a szervezetünk az őt érő változásokra.

Kedves ALDI!

aldi-logo7 éve már, hogy megérkeztél Magyarországra. Bevallom kezdetben kétkedve fogadott az Ausztriába ritkán járók közössége, nem tudták mivel, kivel állnak szemben.  Termékeid, üzletkialakításod szakított az itthon megszokottal, lassan vontunk csak a bizalmunkba.

Aztán győztél, nagyon megszerettünk, sőt az élet úgy hozta, hogy bizonyos esetekben csak Rád számíthatunk! Ezért is kérünk, ne hagyj cserben minket!

Igen, mi vagyunk a gluténmentes, laktózmentes termékeid fogyasztói.  Nagy öröm számunkra, amikor időről időre bővül a választék! Látjuk, hogy gondolsz ránk.

A legutóbbi akció, – bizonyára érzékelted  – nagyon sikeres volt. Hamar felvásároltuk a készletet a Rustico kenyérből és nem sokat hagytunk a sajtos, köményes tallérokból sem. De aztán elszomorodtunk. Tudod, miért? Mert nekünk fel kell vásárolnunk ezeket a termékeket, hogy a következő hetekben is ehessünk belőlük.

Tényleg nem tervezed, hogy hosszú távon is forgalmazod ezeket? Felvillantod a reményt, aztán cserbenhagysz minket? Ne tedd!

A közösségi oldalon (Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok) több mint 22 ezren vagyunk. Rengetegen, akik a nyári kánikulában is szorgalmasan sütötték kenyereiket, a gyerekeiknek pizzát, derelyét, babapiskótát, hogy ne érezzék,  – ők mások. Ebben Te nem állsz mellénk? Ebben Te nem akarsz segíteni?

Ezt nem hiszem el Rólad! Mert szerintem a legjobb lehetnél Magyarországon az allergénmentes termékek forgalmazásában. Jó minőségben és az akciók alkalmával azt is láttunk, hogy ár-értékarányosan tudod kínálni a termékeidet. És ha még tudnád, hányan élnek tojás allergiával, rájuk meg senki nem gondol…

Azt az információt kaptam, hogy írjunk Neked. Minél többen tudassuk Veled, hogy szükségünk van Rád, szükségünk van arra, hogy minél több glutén- és laktózmentes termék legyen állandó árukészleten!

Én most megteszem és biztosan tudom, hogy csatlakozni fognak a többiek is! Bár az országban vannak még fehér foltok, ahol nem vagy jelen…

Könnyítsd meg a hétköznapjainkat és vállald fel: piacvezető vagy, mert Te gondolsz ránk!

Várja válaszodat a glutennelkul.cafeblog.hu szerzője és minden a nyílt levelet lájkoló követőd

Piknik és kerti parti gluténmentes finomságokkal

Még hogy mi éhezünk, ha – ha – ha…

Folyamatosan kísértenek a lesajnálós emberek, a „Jaj, akkor Te mit eszel?” kérdéseikkel. Hát lássatok csodát, mi is eszünk „rendes ételeket”. Sőt, olykor púpig tömjük magunkba a finomságokat. Éhezésről szó sincs!

Fotókkal illusztráltam kerti partink finomságait. Igenis lehet, gluténmentesen is jókat enni. Nem igaz, hogy mi csak salátaleveleken és csirkehúson tengődünk.

A nyárbúcsúztató hétvégén bárki elkészítheti ezeket az ínyencségeket. Elő a kockás terítővel, irány a szabadba!

Íme, néhány hasznos ötlet, amivel feldobhatjuk a kerti partik hangulatát! Gluténmentes diétával is ugyanúgy lehet dőzsölni a kertben, a strandon, vagy kirándulások alkalmával! Amit itt láttok mind gluténmentesen készült!

Palócleves

20150822_142129

Halászlé

20150822_152941 20150822_130751

Húsgombóc parázson sütve

20150822_132210 20150822_132228

 20150822_132258 20150822_132307 

20150822_132438 20150822_142129

Túrós pogácsa

20150822_114137

 

 

 

 

 

 

 

Na ugye, senki nem maradt éhes?

 

Gluténmentes diéta mellett szükséges vitaminokat szedni?

B-Vitamins-foods-2Jó néhány külföldi szakirodalmat áttekintve egybehangzó vélemény az, hogy mind a cölákiás mind a nem cöliákiás gluténszenzitivitással élők körében javasolt vitaminok vagy étrend-kiegészítők szedése.

Mivel sok esetben felszívódási zavarral is párosul a glutén által kiváltott tünet együttes, vitamin-, ásványi anyag- illetve nyomelem – hiányok is kialakulhatnak a szervezetben.

Számos példa van arra, hogy hónapok vagy évek telnek el, mire az orvos vagy maga a páciens rájön a problémák okára és elkezdődik a gluténmentes diéta. Addigra azonban a szervezet már sokszor kerül vitaminhiányos állapotba, ami további tüneteket idézhet elő vagy felerősíti a meglévőket.

A gluténmentes diéta bevezetésével pedig sokszor kerüljük az olyan korábban fogyasztott élelmiszereket, amikbe „adalékanyagként” már eleve vitaminokat kevertek (pl. egyes kenyérfélék, joghurtok).

Nyilvánvaló, hogy a hiányállapotokat megszüntetni hosszabb folyamat eredménye. Szembe kell nézni azzal is, hogy egyes vitaminok napi ajánlott mennyiségét képtelenség a táplálékkal együtt bevinni a szervezetbe. Ezért javasoltak a gyümölcs vagy zöldségkoncentrátumokat tartalmazó étrendkiegészítők, vitaminkészítmények. Fontos, hogy jól nézzünk utána az összetevőknek. Az igazán jó készítmények csak természetes alapanyagokból állnak és eleve semmilyen allergént nem tartalmaznak.

Azt tudni kell, hogy bizonyos vitaminok túladagolása kifejezetten káros lehet. Krónikus vitaminhiány esetében nyilván orvosi segítségre van szükség, de ahhoz, hogy ezt megelőzhesd érdemes tudatosan felépíteni az étrendedet. Szembe kell nézni azzal, hogy a gluténmentes diéta nem merül ki a gluténmentes termékek fogyasztásában, hanem tudatos táplálkozástervezést is magában kell foglalnia.

A következőkben azokról a vitaminokról, ásványi anyagokról olvashatsz, amelyek hiánya a leggyakoribb a cöliákiás és a nem cöliákiás gluténszenzitivitással élők szervezetében. Ezek rendszeres bevitelére fokozottan érdemes figyelni!

B6 vitamin

A legtöbb, gluténmentes étrendet követő embernél a leggyakoribb a B6 vitamin hiánya. Ennek a vitaminnak szerepe van a vércukor szint szabályozásában, segíti a vér oxigénellátását, fenntartja a normális idegi funkciókat, segít a fertőzések elleni védekezésben.

B6 vitamin források: csicseriborsó, tonhal, lazac, csirkemell, banán

Folsav

A folsavnak a sejtképzésben van elengedhetetlen szerepe. Nagyon sok hagyományos glutén tartalmú étel tartalmaz hozzáadott folsavat, éppen ezért a diéta során figyelni kell a fokozottabb bevitelre.

Folsav források: spenót, spárga, kelbimbó, zöldborsó, brokkoli, mogyoró

D vitamin

A gluténmentes diétát tartók között extrém magas a D vitamin hiánnyal küzdők száma. Nem a Nap az egyedüli és kizárólagos D vitaminforrás, bár sajnos kevés az olyan táplálék, ami eredendően tartalmazza.

D vitamin források: kardhal, vörös lazac, tojás sárgája, egyes gluténmentes joghurtok és narancslevek tartalmaznak még hozzáadott D vitamint

Kalcium

A kalcium bevitel azért nehézkes, mert a glutén szenzitivitáshoz gyakran társuló laktózintolerancia miatt sokan kerülik a tejtermékeket. Amennyiben ez Téged is érint, ne aggódj vannak lehetőségek a pótlásra.

Kalcium források: tejtermékek, tofu, hal, gluténmentes zabpehely

Vas

A vashiány és vérszegénység sok esetben a cöliákia tipikus velejárója. Egy tanulmány arra világított rá, hogy a vérszegénységgel küzdők esetében sokkal durvábbak voltak a vékonybél elváltozásai mint a kóros hasmenéses állapotban szenvedők esetében. Különösen fontos tehát a vas pótlása és azok számára, is létezik alternatíva, akik húst nem fogyasztanak.

Vasforrások: marha hús, pulyka, osztriga, szója, hüvelyesek pl. lencse,

B12 vitamin

A B12 vitamin hiánya zavarokat okozhat az idegrendszer és az anyagcsere működésében. Idegesség, ingerlékenység a tipikus hiánytünet. Kizárólag állati termékekben található húsokban, tejtermékekben, ezért a vegetáriánusok körében gyakori, hogy problémákat okoz.

B12 vitamin források: húsok, halak (lazac), tejtermékek különösen a kemény sajtok

B1vitamin (tiamin), B2 vitamin (riboflavin), B3 vitamin (niacin)

Ezek a vitaminok felelősek a táplálék energiává alakításáért. Ezeket a vitaminokat sok esetben a  gabonák mellé, adalékanyagként adják hozzá a pékárukhoz, éppen ezért alakulhat ki hiánya a gluténmentes diéta mellett.

B1 vitamin források: zöldbab, burgonya, cukkin

B2 vitamin források: tejtermékek, húsok, szója

B3 vitamin források: szárnyas húsok, halak, tejtermékek, portobello gomba, tök, cukkini, földimogyoró, bab

Éttermi mizériák – Egyesek miért néznek hülyének?

20150801_151140Illedelmesen végigkérdezem az étlapot, mi az, amiben lehet gluténtartalmú összetevő. Ilyen szósz, olyan öntet, ez a mártás liszttel készül, ez búzakeményítős, oké feladom.  Legyen a jól bevált nyers zöldsaláta, pirított csirkemell csíkokkal! Majdnem hanyatt estem, amikor kihozták: pirított kenyérdarabkákkal volt bőségesen megszórva.

Tényleg nem jó kedvemben kérdeztem meg, mi az, ami nem tartalmaz lisztet, mert a glutén szó hallatára már ráncolódott a homlok, hogy mit flancolok. Öcsém, a glutén, nem a liszt szinonimája! Ezt egy vendéglátósnak nem kell tudni? Na, jó ezt hagyjuk!

Oké, nem vagyok ideges … Megemlítem, hogy van benne kenyér és hát izé, erről beszélgettünk vagy negyed órán keresztül, nem tűnt fel? Hú, jaj, elnézést, bocsánat, meg minden, hoz másikat. Egy perc sem telik bele, nyílik a lengőajtó egy fej kukucskál ki: Parmezán mehet?

Parmezán?? Csodálkozom magamban, kicsit értetlenül bólogatok, persze, menjen csak. Jaj, hát aztán hamar fény derült ám a magyar szuperleleményességre! Kikapkodták a kenyérdarabkákat és a megmaradt morzsákat „parmezánként” adták el. Óriási! Mindezt egy elegáns étteremben valahol Észak-Magyarországon…

És akkor jöjjön a kontraszt Badacsonyból! Balaton-panorámás, árnyat adó szőlőlugas, egyszerű kis étterem, semmi flanc, nemes borok között lélekemelő hangulat. Már félve teszem fel a kérdést a felszolgálónak mi az, amit én is megehetek, mert lassacskán kecskének érzem magam ennyi zöld kaja után. Meglepetésemre a bőség zavara tárul elém, vígan száguldozok az étlap sorai között és nem győzök csodálkozni, hogy ilyen is van. Nekik nem probléma ezt vagy azt az ételt kicsit módosítani az érdekemben, ha mégis olyat kívánnék, amiben glutén van.

Biztosan csak álmodom és ez a nyaralás alatt kiélvezett „nem kell főzni, éttermezünk” csak álom. Amikor kihozzák az illatozó kacsát, nem tudom, hogy gyorsan faljam e be vagy hosszan ízlelgessem a fenséges ízét.

Örömmel nyugtázom, hogy ilyen is van, itt a Balaton-parti kánikulában!

Nagyanyáink kenyerei – gluténmentesen

Magyar Néprajzi Lexikon

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Hogy mi a titka a jó kenyérnek? „Elsősorban a jó liszt, másodsorban a pék becsülete!” – mondta egy európai hírű, komáromi pékmester.

Jó gluténmentes lisztet találni, hát, hm, hogy is mondjam… Folyamatos a kísérletezés, melyik liszt, milyen arányban, milyen másikkal kombinálva adja a tökéletes alapot a recepthez. Azt az ízérzést keressük, mikor még a gluténmentesség előtti békeidőkben beleharaptunk a friss kenyérbe. Ezzel nem valószínű, hogy találkozunk még valaha, de remekül tudunk közelíteni hozzá.

A pékek mi magunk vagyunk és a sütés-főzés ellen kézzel-lábbal tiltakozó sorstársunk is hamarosan rákap a kenyérsütésre. Aki ugyanis elkezdi a gluténmentes étrendet, annak elsőként a kenyérsütés okoz fejtörést, amennyiben nem vásárlással oldja meg a hiányát. A készen kapható, tartósítószertől duzzadó, morzsálódó, fura ízű és szagú kenyerek helyett folyamatosan keressük az „igazihoz” legközelebb állót. A „pék becsülete” éppen a fortélyok ismeretét jelenti, a folyamatos tanulást, amivel eléri, a tökéletes arányokat, a tökéletes módszereket, kitapasztalja a kelesztési és sütési időket, hogy a tudásához mérten a legjobb kenyeret süsse.

Nagyanyáink titkos receptjeiből kiderül, hogy állagában és minőségében jobb kenyeret kapunk, ha különböző liszteket keverünk. Az egyiktől mattabb, a másiktól fényesebb a kenyér felülete. A jó kovász, akár 3-6 órán keresztül is érlelődik, ellenben a mi élesztős futtatásainkkal és 15 perces pihentetéseinkkel.

Csippentve a múltból és a komáromi pékmester szavaiból álljon itt egy recept, legújabb kísérletem eredménye, amiben többféle lisztet használtam és hozzáadtam szerény fortélyaimat is:

Hozzávalók 50 dkg-os kenyérhez:20150804_082925

125 g Schar Mix B liszt

125 g Nutri Free Mix Per Pane

2 ek Barbara burgonyapehely

1 ek cukor

½ Budafoki friss élesztő

3,4 dl víz

1 ek zsír

Az élesztőt 1 dl vízzel, az 1 evőkanál cukorral és 2 evőkanál lisztkeverékkel robotgép segítségével alaposan összekeverjük. 15 percig pihentetjük, addig a maradék liszthez hozzáadjuk a sót és a burgonyapelyhet. A megkelt alaphoz folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a többi lisztet és vizet, végül a zsírt. Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, majd így is kelesztjük még 10-15 percig. 160 fokon 40-50 percig sütjük. Szépen szeletelhető, nem morzsálódó másnap is finom kenyeret kapunk.

Azoknak ajánlom, akik kezdők vagy nem szeretnek sok időt konyhai pepecseléssel tölteni, de mégis szeretnek finomat enni!

 

Fejfájás, migrén egy istencsapása!

headache-screamFejfájás, ami sokszor a hányingerig gyötör? Nincs az a fájdalomcsillapító, ami használna? Naponta tör rád, vagy el sem múlik?

Egy újabb tipikus tünet, amit kiválthat a gluténérzékenység!

Ne érd be annyival, hogy ez családi örökség, vagy kimerültség, vagy már megint a front. Nem egy lesötétített szobában kell leélni az életed.

Ezzel nem kell együtt élni!

Nyilván az ember bejárja a kötelező orvostól orvosig köröket, de arra nem gondol, hogy étrendváltoztatásra lenne szükség. Sajnos sokszor hiába a vérvizsgálat, ha látszólag mindent rendben mutat, közben meg szétrobban az ember feje.

Béta blokkoló típusú hatóanyagok, kálcium csatorna blokkolók, az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, antidepresszánsok nem igazán hatékonyak, ellenben gyakoriak a mellékhatásaik. A fejbe és a nyakba adott botox injekciók migrén elleni hatását máig vitatják. A gyógyszerek új nemzedéke abban hozott ugyan áttörést, hogy a fájdalom megjelenésének pillanatában már képesek is közömbösíteni azt, de rendkívüli mellékhatásaik (pl. stroke, függőség kialakulása) miatt kockázatosak. Itt is, mint sok más esetben a legfőbb probléma, hogy az okok megszüntetése helyett a tüneteket kezelik.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a rendszeresen fejfájással vagy migrénnel küzdők igen nagy százaléka gluténintoleranciában szenved. Nem feltétlenül beszélhetünk cöliákiás betegekről, a glutén problémát okozhat anélkül is, hogy vérvizsgálattal kimutatható lenne vagy a bélrendszerben elváltozások lennének. Rengeteg tanulmányt publikálnak a témában, számos kutatási eredmény rendelkezésre áll, egy a közös mindegyikben: a gluténmentes étrend és a megnövelt magnéziumbevitel, amire  – igaz eltérő idő különbséggel – de a páciensek jól reagáltak.

Az étrend megváltoztatása, a gluténmentes élet nem ördöngösség és nem divathóbort, hanem számos esetben jelenti a megoldást.

Hogyan értessem meg magam külföldön?

Europe-Travel-Some-TipsSokszor még itthon is problémát jelent elmagyarázni az éttermekben, mit jelent a gluténmentes étkezés. Számtalan esetben láttam már felszolgálókat elbizonytalanodni. Glutén – glükóz jaj, de hányszor keveredik, ha még a laktózmentességet is hozzátesszük, totális lesz a káosz.

Kincsre leltem, amikor a mellékelt linken egy letölthető, kinyomtatható kis kártyát találtam, 54 nyelvre lefordítva a lényeget: búza, árpa, zab, rozs nem kerülhet az ételbe.

Szenzációs ötlet és kicsit több, mintha mindenhol azt hajtogatnánk: gluten free, gluten free. A legkisebb büfében megmutatva is biztos vagyok benne, tudnak olyat ajánlani, hogy ne kelljen éhezni és az étkezés biztonságos legyen!

Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlenségeket a nyaralás alkalmával, pláne külföldön, javaslom az alábbi linket. A lap aljára gördítve 54 nyelvből választhatod ki úti célod nyelvterületét. Megtalálod a magyar nyelvű változatot is, így ellenőrizheted, milyen információkat tüntettek fel a kártyán.

http://www.celiactravel.com/cards/

Ezen a linken pedig további olyan kártyákat találsz, amelyek a dió, mogyoró, tojás, szója, hal stb. allergiákra hívják fel a figyelmet. Mindegyik angol nyelvű, de jó szolgálatot tehetnek, hiszen a turisztikai célterületeken azért az angol nyelv ismerete általánosnak mondható. Ez a kártya felhívja a figyelmet a konyhai eszközök fokozott tisztántartására is, tehát ennyivel teljesebb a tájékoztatás.

http://www.allergyfreetable.com/gluten-free-restaurant-card.php

Kellemes böngészést és gluténmentes nyaralást kívánok Mindenkinek!

Fáradékony vagy? Mindig csak aludnál?

sindrom-xronicheskoy-ustalosyiFáradékonyság, aluszékonyság, tipikus tünetei a gluténintoleranciának! Van olyan, akinél egy sütemény elfogyasztása is fáradtságérzetet és szédülést okoz. Igen, ennyi is számít!

A hétköznapokban gyakran előfordul, hogy egy jó ebéd után legszívesebben aludnál egyet. Majd azt gondolod, egy kis süteménybomba feldob, de közben csak erősödik a durmolás iránti vágy. Ha ez rendszeres vagy krónikusan fellépő probléma, esetleg a fáradtságérzet és a koncentrációzavar már a fizikai aktivitást is befolyásolja, érdemes a dolgok mögé nézni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy gluténintolerancia áll a tünetek hátterében.

Sportolóknál figyeltek fel extrém levertség tüneteire, de a vérvétel alapján semmi eltérést nem lehetett diagnosztizálni. Mozgás hatására drasztikus vércukorszint csökkenés következett be, komoly figyelmi és érzelmi zavarok léptek fel.

Az orvostudomány is egyre gyakrabban foglalkozik már a glutén által kiváltott nem tipikus tünetekkel és egyre elfogadottabbá válik az, hogy a glutén nem mindig és kizárólag csak emésztőrendszeri, szervi bajokat és elváltozásokat okoz. Vannak olyan tünetek, mint pl. a folyamatos fáradtságérzet, a koncentrációzavar, a könnyű mozgástól is hirtelen zuhanó vércukorszint, amit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, de hosszú távon mégis negatívan hat az életminőségünkre.

Nem teljesen világos, hogy mi okozza a krónikus fáradtságérzetet a gluténérzékenyek vagy a gluténintoleranciában szenvedők körében, pedig egy tanulmány szerint az érintettek 82%-a szenved ettől a tünettől. A cöliákiás betegeknél a kóros soványság, a vérszegénység még megmagyarázza ezeket, de a gluténintolernciában szenvedők esetében nincsenek olyan bélflóra elváltozások, amelyek fogyást vagy vérszegénységet okozva indokolnák a fáradtságérzetet. Még az alkalmankénti gluténbevitel is képes levertséget előidézni, de egyelőre nem sikerült kideríteni miért.

Mielőtt bárki is megelégszik  a saját magyarázataival, hogy éppen túl meleg van, éppen túl sokat dolgoztam, éppen nem jól aludtam és felcsapja tappancsát az íróasztalra szundítani egyet, próbáljon ki néhány könnyű gluténmentes, azaz rizses, húsos, salátás, zöldséges, gyümölcsös napot, vajon akkor is előjönnek e a tünetek!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!